Archívum - Ízelítő májusi lapszámunkból

PONTYVILÁG INTERJÚ

A botok mögött: Alan Blair

 


 

A Nash öltözékek fejlesztője, az igazi cserkésző horgászat kifinomult és eltántoríthatatlan művelője, a versenyszerű pontyozás visszafogott, míg a halvándoroltatás kérlelhetetlen kritikusa mutatja be magát és szeretett műfaját a PontyVilág kérdéseinek apropóján.

 


 

Hogy kerültél a pontyozáshoz közel, hol kezdődött a dolog?

Az első pontyomat úgy tíz éves koromban fogtam meg; csemegekukoricával, egy töklevelekkel benőtt vidéki tavacskán… A ködös nyári estén egyszer csak eltűnt az úszóm, és nemsoká már kezemben is volt a kis tükrös. Legfeljebb húsz deka lehetett, de mindent megváltoztatott. Előtte sokféle módon horgásztam sokféle halat fogva, onnantól viszont már csak pontyot akartam.

 

 

 

RÖPKE PECÁK

Bujáki Géza: Egyszerűsített felszerelés

 


 

Új rovatunkban az egy-két napos gyors pontyozásokhoz szeretnénk kedvet csinálni. Hónapról hónapra különböző technikákkal, cseles megoldásokkal, illetve magával a gyors peca sajátosságaival foglalkozunk hazai és külföldi szakíróink segítségével, akik bemutatják, hogyan horgásznak akkor, ha csak órákra vagy legfeljebb 1-2 éjszakára táboroznak le a vízparton.

 

 

A bojlizás, a modern nagypontyozás alapvetően időigényes műfaj, már csak azért is, mert szelektíven nagy halakat vesz célba, melyek nem csak óvatosabbak – tehát tovább tart a bizalmuk elnyerése –, de előfordulásuk eredendően a kiterjedtebb vizekhez kötődik, ami azt is jelenti, hogy a szükséges helyismeret megszerzéséhez is bőséges idő kell. Ehhez jön még a viszonylag terjedelmes eszköz- és csaliigény – lassítva a mozgást, tompítva a rugalmasságot, munkát adva az üres órákra.

 

 

 

Irány Kislók!

Pataki Gergely rovata

 


 

Várpalotai kalandunk után ismét útnak indultunk, ezúttal a kislóki dombok között elterülő tavat vettük célba.

A kislóki „bojlis” tóról sok-sok évvel ezelőtt hallottam már, sőt akkortájt horgásztúrát is terveztem oda, azonban a kaland valahogy elmaradt, egészen mostanáig.

 

 

A telefonos egyeztetést követően április első hétvégéjén már indultam is Sárbogárd irányába. A tó gazdája a vízterület hátsó részén lévő, stéggel rendelkező VIP helyet jelölte ki, és bár elmondása alapján ez a rész akkor nyerő igazán, amikor a víz hőmérséklete tartósan meghaladja a 15 fokot, a horgászat időpontját már nem tudtam elhalasztani, maradtam tehát ennél.