Archívum - Ízelítő júniusi lapszámunkból

RÖPKE PECÁK

Bujáki Géza: 2. rész Terepszemle, beetetve

 

\

 

Rovatunkban az egy-két napos gyors pontyozásokhoz szeretnénk kedvet csinálni. Hónapról hónapra különböző technikákkal, cseles megoldásokkal, illetve magával a gyorspeca sajátosságaival foglalkozunk hazai és külföldi szakíróink segítségével, akik bemutatják, hogyan horgásznak akkor, ha csak órákra vagy legfeljebb 1-2 éjszakára táboroznak le a vízparton.

 

 

A pontyhorgászatban köztudottan a helykeresés az egyik legfontosabb mozzanat, ami a rapid pontyozásnál hatványozottan felértékelődik. Sőt, talán ebben a műfajban van a legnagyobb jelentősége, hiszen nem tudjuk „odaetetni” a halat, kevés az időnk, ezért lényeges, hogy lehetőség szerint pontyjárta helyre dobjunk.

 

 

 

NAPIJEGYES KALANDOK

Pataki Gergely: Irány a Deseda!

 


 

Ezúttal egy igazán pazar természeti környezetben található, hatalmas méretű víztározót vettem célba – nem sok ilyen van az országban, sőt talán csak egyre illik a fenti leírás –, ez pedig nem más, mint a Deseda.

 

 

Kaposvártól északra, 245 hektárnyi hasznos vízfelülettel terül el a Deseda, melynek rögös múltja 43 évre tekint vissza. A 8 km hosszú, 26 km kerületű víztározót a Deseda-patak felduzzasztásával hozták létre árvízvédelmi célból 1974-ben. Hazánk leghosszabb mesterséges tavának vízgyűjtő területe sem csekély: 170 km2.

 

 

 

CSALIK VILÁGA

Miroslav Kroup: Megy ez bojli nélül is. (2. rész)

 


 

Előző cikkemben a tigrismogyorót és csicseriborsót mutattam be, mint alternatívákat, melyek már számtalanszor bebizonyították rendkívüli fogósságukat. Egyetlen hátrányukként talán azt tudnám felróni, hogy ezek inkább nyári csalik. Tehát ha hidegebb vizekben, netán egész évben jól működő alternatív csalikat szeretnénk, akkor érdemes egy picit körülnézni.

 

 

Golyó formájú pelletek.....Talán sokan meglepődnek most, hogy ezeket az ízletes golyócskákat alternatív csaliként említem, mikor szinte teljesen úgy néznek ki, mint a bojlik. Ami az alakjukat, ízesítésüket és összetételüket illeti, a golyó formájú pelletek valóban nagyban hasonlítanak a hagyományos bojlikra, ám további, számunkra fontos tulajdonságban mégis különböznek azoktól.